'Hallo... uhm.. Schoonheid?'

/
8 Comments
Ware schoonheid, 'echte schoonheid zit van binnen', bla bla, je kent het wel. Een lekker uitgekauwd onderwerp. En toch wil ik er graag een artikel over schrijven. Waarom? Omdat we het nog steeds niet lijken te begrijpen. 


Veel mensen zullen misschien denken 'Uhmm.. Trista, je schrijft over make-up en je draagt zelf ook kilo's op je gezicht, lekker hypocriet om over ware schoonheid te schrijven.' Ja, het is waar dat ik bijna iedere dag bezig ben met het mooier maken van mijn uiterlijk, maar ik ben ook iedere dag bezig met het mooier maken van mijn innerlijk. Het is misschien minder opvallend, maar geloof me, je ziet verschil.
Om eerlijk te zijn ben ik van mening dat innerlijke en uiterlijke schoonheid met elkaar hand in hand gaan. Als ik lekker ruik, een make-upje op heb en kleding draag waar ik me goed bij voel straal ik dit ook uit. Als ik niet lekker in mijn vel zit kun je dat ook zeker van mij aflezen. Dan heb ik nergens zin in en omdat ik er naar mijn idee niet zo goed uitzie voel ik me dubbel rot. Het gaat naar mijn idee dus om de samenwerking van innerlijke en uiterlijke schoonheid dat iemand echt mooi maakt.

Uiterlijke schoonheid

Hier lijkt het allemaal om te gaan. De juiste kleding, het hebben van een perfecte huid, de juiste make-up enzovoorts. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het heerlijk om uren te tutten en om er op mijn best uit te zien, maar alsjeblieft, we moeten onszelf niet (laten) brainwashen! Hoe belangrijk is het nou dat we die ene jurk dragen? Dat we altijd gladde bruine benen hebben? Het zijn allemaal 'eisen' die we onszelf hebben (laten) opleggen. Daarbij veranderen de schoonheidsidealen ook nog eens. Toen ik een tiener was werd ik wel eens gepest vanwege mijn bleke huid. Dit is eigenlijk hilarisch, vroeger maakten mensen zichzelf namelijk juist expres bleek met make-up, omdat dit toen het schoonheidsideaal was. Een gebruinde huid was voor mensen die buiten in de zon moesten werken. Nu gebruiken we allemaal smeerseltjes en de zonnebank om dat effect te bereiken. Nu vind ik dit nog niet zo heel erg, maar wat dacht je van de 'eisen' als: 'Je mag geen schaamhaar  hebben.' 'Je mag niet ouder worden, want dan krijg je rimpels en die zijn lelijk.' 'Je schaamlippen moet er zo en zo uit zien.'

In de documentaire Beperkt houdbaar van Sunny Bergman vertelde een 15 jarig meisje uit Amerika dat ze een schaamlipcorrectie wilde en kreeg omdat ze er een 'kandidaat' voor was. Haar moeder vond het zelfs vreemd dat de verzekering de operatie niet wilde vergoeden. Ze noemde het een aandoening... Dit maakt me echt ontzettend verdrietig en kwaad. Hallo!? Waar gaan we naar toe in deze wereld? Of misschien kan ik beter zeggen, waar zijn we al beland? In de documentaire wordt al gezegd:

Vroeger zei men dat fotomodellen als voorbeeld niet realistisch waren. Maar nu hebben we schoonheidsnormen die in de natuur niet eens bestaan.

Foto's worden gephotoshopt. Vrouwen (en mannen) maken gebruik van plastische chirurgie. Moeten alle vrouwen straks allemaal nepborsten hebben om een schoonheid genoemd te worden?

Innerlijke schoonheid

Ik vind het allemaal grote onzin. Laten we ons richten op innerlijke schoonheid. Schoonheid die tijdloos is. Een echt mooi persoon is iemand die een goed hart heeft, anderen helpt en steunt. Iemand die liefdevol is, vergevingsgezind, geduldig, iemand die zijn of haar hersens gebruikt. Dat is naar mijn idee veel waardevoller dan iemand met de mooie mond of strakke buik.
Kom dus eens op voor dat meisje waar altijd zo negatief over wordt gepraat. Glimlach naar mensen op straat. Maak een praatje met een onbekende in de trein. Of zeg eens wat aardigs tegen de mevrouw die achter je in de rij staat bij de Albert Heijn. k beloof je dat dit niet alleen de ander blij maakt, maar ook jou! Je innerlijke schoonheid zal van je af te lezen zijn :).

Wat betekent schoonheid voor jou?


You may also like

8 opmerkingen :

 1. Ik vind ook dat innerlijk en uiterlijk met elkaar samenhangt. Want op het moment dat je je goed voelt en uit jezelf make-up gebruikt, omdat je het prettig vind, voel je je vaak ook een stuk zelfverzekerder. Heb je je dag niet dan valt het ook vaak te zien aan hoe je er op dat moment uit ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed artikel! Inderdaad, het ideaalbeeld van uiterlijke schoonheid is gewoon onbereikbaar zonder de nodige plastische chirurgie... Ik merk bij mezelf dat ik een paar jaar geleden, toen ik bijvoorbeeld in de derde klas zat en midden in mijn puberteit, veel meer om uiterlijk gaf dan nu. Niet alleen bij anderen, maar ook zeker bij mezelf. De laatste tijd merk ik dat ik veel blijer ben met mezelf, nu ik veel meer waarde hecht aan het innerlijk! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt Fleur :)! Ja, dat had ik ook. In de puberteit ben je denk ik ook meer onzeker over jezelf. Precies :)!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wouw helemaal mee eens Trista! Goed stuk! Ik denk dat we inderdaad ons heel vaak vergissen en alleen de uiterlijke schoonheid ter wel dat iemand niet echt heel mooi maakt. Het gaat juist om het karakter!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt Lous :)! Inderdaad!

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.