Kribbige Kreeft, Pukkelige Pad of een Dikke Dino

/
5 Comments
Jeetje, waarom ben ik zo verdrietig? Waarom voel ik me zo rot? Er is toch niks aan de hand? Of toch wel...? Ik blader vliegensvlug door mijn agenda en staar vervolgens naar het met streepjes omcirkelde getal 26. Ja, er is wel wat. Zucht... het is weer zo ver. Kunnen die leuke hormonen deze maand niet even wegblijven? 

Ik denk dat er vrij weinig vrouwen zijn die iedere maand zeggen: 'JIPPIE! Het is weer zo ver, de rode vlag hangt uit!' Begrijp me niet verkeerd, ik ben heel blij dat ik regelmatig vruchtbaar ben, maar moeten al die kwaaltjes en hormonen er nou bij geserveerd worden? Buikpijn, rugpijn, misselijkheid en pijnlijke borsten staan bij mij op het menu. Daarbij krijg ik ook nog eens een psychische stoornis *PMS - Premenstrueel Syndroom* als een gratis voorafje.Kribbige Kreeft

Snel geïrriteerd - ongeduldig - onrustig - chagrijnig - kribbig - kort lontje


In het boek Eens per maand van Dr. Katharina Dalton wordt omschreven hoe in Frankrijk wordt erkend, dat premenstruele spanning zo acuut en hevig kan zijn, dat het in rechtszaken geclassificeerd wordt als 'tijdelijke krankzinnigheid'. Nou vertel mij wat, de meeste vrouwen veranderen eens per maand in een Kribbige Kreeft, Kattige Kat of een Hysterische Hyena. Zelf word ik meestal niet zo kribbig, ik transformeer eerder in een Huilende Huismus die het liefste haar nest in verdwijnt met ongezond voedsel en een paar seizoenen van een goede tv-serie.

Pukkelige Pad

Glimmende huid - pukkels - mee-eters - puistjes - vettig - onzuiverheden 

Mijn emotionele staat mag dan wellicht veranderen in een Huilende Huismus, mijn gezicht veranderd liever in een Pukkelige Pad. Alsof mijn zelfvertrouwen al niet ver genoeg is weggezonken in de modderpoel, besluiten mijn hormonen ook nog eens te zorgen voor hormonale acne. Van mijzelf heb ik al geen zuivere huid, maar door onbalans tussen mijn hormonen wordt dit nog eens extra versterkt. En... Bedankt.
Dikke Dino
Hongerig - vreten - kanen - verorberen - nuttigen - eten

Een factor die niet echt helpt bij het niet-worden van een Pukkelige Pad is het worden van een Dikke Dino. 'Een wat?' Ja, je leest het goed: Een Dikke Dino. De vreetbuien blijven bij mij in ieder geval niet uit. Of het nou los of vast zit, soms lijk ik alles wel te willen eten. Vooral het voedsel wat men NIET behoord te eten is aantrekkelijk. Chips, snoep en natuurlijk chocola staan zeker op de Dino-boodschappenlijst.


WAT DOEN WE ERAAN?


Oké, genoeg gejammerd, gejankt en geklaagd. Hoewel we waarschijnlijk het liefst in onze nest wegduiken kan dit gewoon niet altijd, dus... Wat doen we eraan?

1. Erken het. Dit verzacht voor mij de pijn, haha. Ik weet waar mijn onrust en verdrietige buien vandaan komen. Ik weet dat het normaal is en hoef dus niet te blijven zoeken naar de oorzaak van mijn rottige gevoelens.

2. Verzorging. Verwen jezelf met een beauty/middag/ochtend/avond. Waarschijnlijk voel je onzeker en kijk je het liefst niet in die spiegel, maar dat is geen reden om daarin weg te kwijnen. Scheer je benen, doe een maskertje op en lak je nagels in een vrolijk kleurtje.

3. Comfi Clothes. Je loopt het liefste de hele dag in je pyjama, prima als je nergens naar toe hoeft, maar wat als je wel verantwoordelijkheden hebt en de deur uit moet? Trek dan iets aan waar je je zeker en comfortabel in voelt. Meestal trek ik zelf een hipster, een broek en een lekkere trui aan.

4. Let them know. Mensen kunnen niet ruiken *hoop ik* dat jij wat meer rust nodig hebt. Het is niet erg om te laten weten dat je in die tijd van de maand zit! Vertel het gewoon, dit voorkomt misverstanden.

5. Pukkelige Pad. Ben jij zo iemand die veranderd in een Pukkelige Pad? Zuivel kan de grote boosdoener zijn! Dit versterkt de onbalans tussen de hormonen. Probeer dit dus niet te eten of te drinken. Ook is het verstandig om je kussensloop vaker te verschonen. Hier komen namelijk alle vetten en bacteriën op terwijl je slaapt. En wat dacht je van je mobiel en je laptop? Desinfecteren dus!

6. Dikke Dino. Natuurlijk wil je toegeven aan die vreetbuien, maar achteraf had je gewenst dat je het niet had gedaan. Probeer daarom iets meer tijd te steken in het bereiden van gezonde gerechten die je lekker vindt. Ga bijvoorbeeld opzoek naar leuke en makkelijke receptjes op Smulweb.nl! Voel je je nog steeds een Dikke Dino? Het kan zo zijn dat je lichaam meer vocht vasthoud omdat je meer vocht nodig hebt! Drink dus veel water.

7. Genieten. Soms moet je even die knop omdraaien en iets leuks gaan doen. Ga bijvoorbeeld gezellig met een vriendin naar de bioscoop, of lekker uiteten. Creëer momentjes waar je van kunt genieten.

8. Pijnstillers. Dit is echt THE key voor mij. Zelf gebruik ik vaak ibuprofen, maar er zijn ook speciale pilletjes tegen menstruatiepijn. Deze zijn gewoon te koop bij de drogist en de apotheek.

9. Ontspan. Met alle lichamelijke en geestelijke klachten is het goed om je te ontspannen. Warmte helpt hierbij! Neem een warme douche, maak een warme kruik en pak een lekkere denken om op de bank te kruipen. Neem tijd voor jezelf. Zet een kop thee, lees een goed boek, of kijk zo'n heerlijke RomCom *Romantische Commedie*.

10. Positive Attitude. Als bij mij de rode vlag uithangt vind ik mezelf, de wereld en alles om me heen stom en lelijk. Daar voel je je nou niet echt beter door. Probeer dat negatieve denkpatroon te doorbreken. Merk je dat je negatief denkt? Vervang die gedachten door positieve. Het is niet makkelijk, maar als je jezelf erin traint zal het je steeds makkelijker afgaan. Gegarandeerd dat jij je beter voelt!

DINGEN DIE JE NIET MOET DOEN


1. Kapper. Het is beter om niet naar de kapper te gaan. Vaak zijn we onzeker en impulsief als we ongesteld zijn. Wellicht zegt je kapper: 'Zullen we het deze keer iets korter doen?' Waarna jij volmondig: 'Ja, leuk!' roept, om er vervolgens spijt van te hebben.

2. Winkelen. Het kan je een goed gevoel geven, maar geloof me, het is een scenario voor miskopen. Daarbij voel je je vaak niet mooi waardoor je denkt dat niets staat. Nog een schepje onzekerheid er bovenop? Nee, bedankt.

3. Belangrijke beslissingen. Eigenlijk heb ik dat hierboven al genoemd. Onzekerheid, impulsiviteit, kribbigheid, genoeg redenen om geen belangrijke beslissingen te maken.

4. Niet discussiëren. Voorkom ruzies en ga niet in discussie. Soms tonen we nog al eens onredelijk gedrag, hihi.

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips gehad. Onthoud, dat je jezelf best wel mag verwennen, gun en geef jezelf de tijd. Erken dat het even wat minder lekker gaat. Heb jij nog goede tips? Laat ze achter bij de reacties!

Ben jij een Kribbige Kreeft, een Pukkelige Pad of voel jij je juist een Dikke Dino?


You may also like

5 opmerkingen :

 1. Leuk geschreven, en de afbeeldingen zijn (weer) geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik ben een kribbige kreeft >.< zo niet leuk XD

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zó herkenbaar, haha.
  Ik ben een Huilende Huismus, zucht.
  Wat bij mij werkt is gewoon lekker op de bank,
  zielig kijken en verzorgd worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt Marije :)!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee, echt niet leuk :(!

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.