Sunny Sunday - Mijn Geloof

/
3 Comments

Het komt wel vaker in mijn filmpjes en artikelen naar voren dat ik gelovig ben. Ik spreek er altijd open en eerlijk over omdat mijn geloof ontzettend veel voor mij betekend. Mijn religie maakt mij tot een beter mens en dat geluk wil ik graag met anderen delen. Voor mij is het dan ook altijd leuk om te lezen hoe nieuwsgierig jullie zijn en dat jullie meer willen weten over mijn geloof. Het leek me daarom wel een goed idee om voor de eerste Sunny Sunday een paar vragen te beantwoorden.

'Ik ben lid van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen.'


Op de website www.mormon.org vertel ik wat meer over mezelf en waar ik in geloof. Klik hier als je dat wilt lezen. Toch kan ik me voorstellen dat jullie nog meer vragen hebben. Daarom heb ik hieronder een paar veelgestelde vragen voor jullie beantwoord. Staat jouw vraag er niet bij? Stel ze dan gerust bij de reacties of stuur een mailtje naar femmenistas@live.nl.

Wat voor geloof heb je?
Ik ben lid van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Mijn geloof wordt ook wel het mormonisme genoemd en de leden van de kerk mormonen. 

Ben je christen?
Absoluut! Eigenlijk geeft de naam van onze kerk al weg dat we christenen zijn: De Kerk van Jezus Christus. Wij geloven dan ook dat deze kerk door Christus zelf is opgezet.

Wat houdt het stukje 'van de Heiligen der Laatste Dagen' dan in?
Wij geloven dat we door Christus kunnen worden geheiligd. Daarom worden we heiligen genoemd. Het stukje: der Laatste Dagen gaat over de tijd waar wij nu in leven. Wij geloven dat we in de laatste dagen leven voordat Christus terug zal komen op aarde.

Waarom worden jullie ook wel mormonen genoemd?
Wij worden ook wel mormonen genoemd omdat wij nog meer heilige boeken hebben dan alleen de Bijbel. Eén daarvan is Het Boek van Mormon. Mormon was een profeet die er onder andere voor heeft gezorgd dat wij dit boek nu hebben. Eigenlijk hebben andere mensen vroeger ons 'de mormonen' als nickname gegeven. Nu worden we nog steeds zo genoemd. Soms ik het ook gewoon makkelijker om te zeggen: Ik ben mormoon, dan: Ik ben lid van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Je snapt vast wel waarom, haha.

'Wat is Het Boek van Mormon?'

Dat Boek van Mormon, wat is dat dan voor een soort boek?
Het Boek van Mormon is net als de Bijbel een verzameling van geschriften van profeten van vroeger. Deze profeten getuigen van de komst van Christus voordat hij hier op aarde kwam. Eén van die profeten was Lehi, hij woonde ongeveer 600 v.C. in de stad Jeruzalem. God vertelde hem echter dat het niet veilig was om daar te blijven. Lehi en zijn gezin vertrokken de wildernis in om later met een boot naar Amerika te gaan. Er worden vele verhalen verteld over de geschiedenis van vele volken. Waarom het Boek van Mormon het Boek van Mormon heet? Het boek is naar Mormon vernoemd, één van de laatste profeten van toen.

Is het waar dat een man meerder vrouwen mag hebben in jullie kerk?
Nee, vroeger was dit wel zo. God heeft in bepaalde tijden de mensen geboden om een meervoudig huwelijk aan te gaan, zoals Abraham, Isaac, Jacob en Mozes bijvoorbeeld. Toen de Kerk van Jezus Christus hersteld werd, werd ook de profeet Joseph Smith en enkele van zijn goede vrienden, geboden om een meervoudig huwelijk te hebben. Dit was natuurlijk allemaal met een reden. Het ging er bijvoorbeeld meer om dat er voor de vrouwen werd gezorgd die geen man meer hadden of niet voor zichzelf konden zorgen in die tijd. Die tijden waren anders dan nu. Nu is polygamie niet meer toegestaan.

Ik heb gehoord dat je geen koffie en thee mag drinken? Klopt dat? 
Dat klopt. God heeft ons door middel van openbaring (communicatie van God aan zijn kinderen op aarde) laten weten dat dit niet goed is voor ons lichaam. We drinken ook geen alcohol, roken niet en gebruiken geen drugs. Verder raden onze profeten aan om vroeg naar bed te gaan en vroeg op staan. Iets waar ik zelf nog veel moeite mee heb, haha. Deze 'regels' zijn ons gegeven om ons lichaam en geest te beschermen.

'Mag je seks hebben voor het huwelijk?'

Mag je geen seks hebben voor het huwelijk? Wat vind je dan van anderen die dit wel doen?
Wij zien seks als iets heiligs wat alleen tussen man en vrouw binnen het huwelijk mag plaats vinden. Seks is er niet alleen om kinderen te krijgen, het is ons ook gegeven om aan elkaar te laten zien hoe veel je van elkaar houdt. Dit moeten we niet misbruiken. Daarbij kan het te snel intiem worden met een ander vaak tot emotionele schade leiden. Het saboteert je relatie met de ander. Dit gebod is er dus om ons te beschermen. Hierin spreek ik vanuit mijn persoonlijke ervaring, om mij heen heb ik vaak gezien hoe seks voor het huwelijk emotionele schade kan aanrichten. Natuurlijk moet iedereen zelf bepalen wat die met zijn leven doet, daarom veroordeel ik andere mensen niet als zij wel seks hebben voor het huwelijk. Iedereen moet zijn of haar eigen keuzes maken. Ik kies er echter voor om het niet te doen en ik raad het anderen ook af.

Geloven jullie in leven dan de dood?

Yes, Oui, Si, Ja! Beter nog, we geloven ook dat we voor dit leven al leefden. Wij geloven dat wij als geesten bij God leefden en werden door Hem onderwezen. Dat wij er voor hebben gekozen om naar deze aarde te komen om hier te leren en te groeien. Als we doodgaan laten we ons lichaam hier op aarde achter, maar onze geest blijft bestaan. Als Christus weer op aarde komt wordt ons lichaam en onze geest herenigd in een perfecte staat, dit wordt de opstanding genoemd.

Ik zie wel eens mensen van jullie kerk, in pak met zo'n naambordje? Wie zijn dat en wat doen zij precies?
Dat zijn zendelingen. Jonge mannen of jonge vrouwen die ervoor hebben gekozen om God voor twee of anderhalf jaar te dienen. Ze komen vaak uit een ander land en verspreiden het woord van Jezus Christus en zijn kerk. Ze staan er altijd voor open om vragen te beantwoorden of om een praatje te maken :)!

Hopelijk heb ik een aantal van jullie vragen beantwoord :)! Op deze website staan nog een heleboel vragen en kun je meer over mijn geloof te weten komen. Nu ben ik natuurlijk ook benieuwd naar JOUW verhaal :)! Ben jij gelovig? Zo ja, wat is jouw religie en waarom? Of misschien ben je wel helemaal niet gelovig, maar zie je wel bepaalde overeenkomsten in jouw overtuiging? Laat het ons weten bij de reacties!


You may also like

3 opmerkingen :

  1. Fijn, Trista dat je de basisprincipes van je geloof hebt uitgelegd! Ik ben ook christen en ik was ook benieuwd wat voor een verhaal er achter het boek van de Mormonen zat. Dankjewel, het is me nu wat helderder geworden! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk dat je het interessant vond om te lezen :)! Het Boek van Mormon kun je gratis bestellen :) Dat kun je hier doen: http://www.mormon.org/nld/gratis-boek-van-mormon. Een groot verschil is ook dat wij nog levende profeten hebben. Dus net zoals vroeger in de Bijbel. Er zijn zeker nog wel medingen, maar dit is er één van. Zelf heb ik er wel over nagedacht om op zending te gaan, maar ik ben er achter gekomen dat ik een andere zending heb dan een fulltime mission :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey Anne :)! Geen dank als je vragen hebt hoor ik het natuurlijk graag :)!

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.