The Journey of a Sleeping Beauty

/
3 Comments

'Vanavond ga ik écht vroeg naar bed!' Hoe vaak ik deze zin wel niet tegen mezelf en anderen zeg is... wel, te vaak, haha. Wat betekend dat het niet gebeurd, mijn slaapritme is namelijk echt verschrikkelijk slecht. Toen ik kind was had ik al slaapproblemen. Als avondmens ben ik ook echt een avonddoener en ook een avonddenker. Soms handig, vaak niet, haha. Daar wil ik graag verandering in brengen. Van 2 uur 's nachts tot 11 uur slapen is niet echt goed. Ik merk dat ik de hele dag slap ben, weinig energie heb en mijn productiviteit ligt daardoor ook laag. Maar hoe verander je, je slaapritme...? Hier komen mijn tips!

1. BYE BYE ELEKTRONICA
GEEN elektronica. Het witte licht en de straling van elektronica verstoord je schoonheidsslaap. Tv's, laptops en tablets zijn dus uit den boze. Zet een uur van te voren alles uit, zodat je hersenpan tot rust kan komen. Wil je, je mobiel als wekker gebruiken? Zet 'm op vliegtuigstand! Scheelt een hoop.

2. MEDITEREN
Meditatie is iets dat ik vroeger nooit echt begreep. Ondanks dat ik een spiritueel persoon ben klonk het naar mijn idee nogal zweverig en onmogelijk. Het denken aan niets... hoe doe je dat? Vorig jaar ben ik de uitdaging toch aangegaan. En... HET WERKT! Iedere dag even 20 minuutjes mediteren doet echt wonderen. Soms doe ik het zelfs in bed voor het slapen gaan, heerlijk. Ik luister dan meditatie nummers die me helpen te ontspannen. Die van Oprah & Deepak vind ik super goed! Zeker het beluisteren waard.

3. DONKERE KAMER
Zorg dat je kamer genoeg verduisterd is. Je wilt niet dat je brein denkt dat het dag is. Zet alleen je nachtlampje aan, neem een warme douche en kom terug in een zacht verlichte kamer. Zo kan je brein er langzaam aan wennen dat de oogjes moeten gaan sluiten.

4. SPORTEN
Dit is echt mijn gouden tip: Sporten. Sommige mensen sporten het liefste in de ochtend, maar ik ben dan echter zo slap als een vaatdoek. Daarom sport ik zelf in de avond. Zodra ik uit de sportschool kom eet ik wat en stap daarna onder een warme douche. Ik kruip mijn bedje in, lees nog wat en ben daarna onderweg naar dromenland.

5. SCHRIJF 'T OP
Het komt vaak voor dat ik rond 7 uur ontzettend moe ben en denk dat ik héérlijk zal gaan slapen die avond. WRONG! Mijn brein bedenkt zich en komt met allerlei leuke ideetjes, zorgen en levensvragen. Super irritant, maar er is een oplossing voor. Schrijf het op! Iedere avond maak ik een lijst(je) met dingen die ik de volgende dag wil of moet doen. Daarbij is het ook goed om lekker van je af te schrijven, weg met die zorgen. Boekje dicht, licht uit en slapen maar.

6. RAAM OPEN, KACHEL UIT
Doe 's nachts je kachel uit of zet 'm laag. Je slaapt het beste als je kamer rond de 18 graden is, dit is misschien een beetje aan de frisse kant, maar het helpt wel. Zorg ook dat je kamer goed geventileerd wordt. Het rooster of je raam op kiertje zetten is dus helemaal geen slecht idee.

7. BANANENTHEE
Eet een banaan. Wat? Ja, eet een banaan! Bananen zitten vol goede voedingsstoffen die je helpen om beter te slapen. Een kopje kamillethee kan ook wonderen doen. Of ga voor allebei, bananenthee! Nee, grapje, bestaat dat...? Bananenthee? Zou ik best wel eens willen uitproberen...

8. NIET SNOOZEN
Oh... Hier ben ik zó schuldig aan... Snoozen. Ik weet dat het niet goed voor je is, maar ik doe het toch, ai, ai. Je denkt misschien dat het lekker is om nog even te snoozen, maar je kunt beter gelijk uit je bedje komen. De snoozknop zorgt er namelijk voor dat je ontzettend duf wakker wordt. Niet echt een goede start van de dag als je het mij vraagt.

9. VASTE TIJDEN
Sta vroeg op en ga vroeg naar bed. Je zult merken dat je meer energie zult hebben door de dag heen. Ze zeggen niet voor niets dat de uren die je slaap voor 12 uur dubbel tellen! Ook vaste tijden zijn erg belangrijk. Ik ga vanaf nu 22.30 uur het licht uit doen en om 07.00 opstaan. BAM! Kom maar op met die goede nachtrust.

10. DOKTER 
Misschien is er meer aan de hand en probeert je lichaam en/of je geest je iets te vertellen... Ga naar de huisarts, misschien kan hij je de weg naar dromenland wijzen.

Nu ik dit alles heb geschreven voel ik me echt een hypocriet. Ik denk dat ik deze tips dus zelf maar eens ga toepassen... gheghe. Het is nu 21.33, de laptop gaat uit, eet een banaan terwijl ik een kop kamillethee zet en ga zo een lekker boekje lezen.

Slaap lekker!

TristaYou may also like

3 opmerkingen :

  1. Mn vriend heeft enkel glas in de slaapkamer, daar is het sowieso kouder dan 18 graden en lig ik eerst een uur te rillen! Ik slaap trouwens slechter zonder de tv, ik moet eerst iets kijken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel herkenbaar, ik ga altijd te laat slapen! Handige tips ga ze proberen op te volgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh echt, haha. Ja, te koud is natuurlijk ook niet fijn!

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.