Geen seks voor het huwelijk

/
4 Comments

Ja, dit artikel gaat over seks, het is alleen niet één van de velen standaard artikelen die je leest in tijdschriften of op het internet. Zo één waarbij het gaat over ‘de beste standjes’ of ‘hoe je iemand in bed krijgt’. Dit is een heel ander soort artikel, een artikel over het niet hebben van seks.

Seks is voor mij geen taboe, in mijn ogen is het iets bijzonders en moet je er open over kunnen praten op een respectvolle manier. Het doet iets met je lichaam en geest. Je verbindt je letterlijk en figuurlijk aan iemand, zo zie ik dat tenminste.

25 jaar en nog maagd


Natuurlijk kun je nu denken: ‘Trista, je bent 25 jaar maagd geweest, wat weet jij nou van seks?’ Nou, net als ieder ander mens heb ik ook gevoelens en een voortplantingsorgaan, haha. Tijdens mijn verlovingstijd was het een stuk moeilijker om geen seks te hebben voor het huwelijk. Oké, who am I kidding? Het was verrekte moeilijk om geen seks te hebben terwijl je zo veel van elkaar houdt en je tot elkaar aangetrokken voelt. So, why the wait?Fotografie door Femke Linders

Als christen en lid van De Kerk van Jezus Christus van de Heilige der LaatsteDagen is het mij altijd geleerd om geen seks te hebben voor het huwelijk. Toch vroeg ik me steeds vaker af waarom het slecht zou zijn om lichamelijk intiemer te worden met mijn verloofde. Zoals er op deze website wordt uitgelegd, geloven wij dat lichamelijke intimiteit iets moois en heiligs is. Dat het door God is ingesteld om niet alleen kinderen te verwekken, maar ook om liefde tussen man en vrouw te uiten.

Ik geloof niet in God,
dus waarom zou ik wachten met seks?


Het is dus niet slecht om seksuele gevoelens te hebben, het is ons juist gegeven om liefde naar elkaar te uiten. Maar waarom is het dan zo belangrijk dat dit binnen het huwelijk gebeurt? Waarom is ‘het papiertje’, zoals sommige mensen trouwen noemen, dan zo belangrijk?

Ik geloof dat God van ons houdt en ons geboden geeft om ons te beschermen. Dit gebod heeft hij dus ook gegeven met een reden. Ik ging op onderzoek en deel graag mijn ondervindingen. Als niet gelovige denk je nu misschien: ‘Tris, ik geloof niet in God, dus waarom zou ik wachten met het hebben van seks?’ Just keep reading.

Je saboteert je relatie 

In het boek Mars zoekt Venus, en Venus zoekt Mars van de schrijver John Gray vond ik een antwoord.

Als er een lichamelijke of emotionele band ontstaat voordat we ook mentaal of spiritueel contact hebben, voelen we dat er iets ontbreekt. We worden de volgende dag wakker met de vraag wie dat eigenlijk was, met wie we zojuist contact hadden gemaakt. In plaats van intiemer te worden, zullen we weg willen vluchten. Of het werkt net andersom. We denken misschien:Dat was fantastisch, maar ik miste iets. Ik heb behoefte aan meer.’  Wanneer stellen te snel intiem worden, draait het er meestal op uit dat de man zich terugtrekt, terwijl de vrouw juist behoefte heeft aan meer. Enig terugtrekken of meer willen kan geen kwaad, maar als we niet op alle niveaus zijn voorbereid, worden deze twee reacties heftiger. Een man kan zich dan zo heftig terugtrekken dat hij niet meer bij zijn partner terugkomt. Een vrouw kan zo veel behoefte hebben aan meer dat ze haar partner achterna zal hollen terwijl hij zich terugtrekt, en hem daarmee wegjagen.

Dit is dus één van de voorbeelden waarbij je jouw relatie eigenlijk zelf saboteert wanneer je te snel seks hebt.


Emotionele schade & schade aan je seksleven

Uit ervaring van vrienden en familie heb ik gezien dat seks voor het huwelijk ook emotionele schade met zich meebrengt. Ik googelde dus op: ‘Emotionele schade bij onenightstands’ en kreeg antwoorden zoals ‘De perfecte onenightstand’ en ‘Hoe kun je met iemand naar bed gaan zonder emotioneel gehecht te raken’. Toen ik dit las werd ik ontzettend verdrietig. Denken mensen nou echt dat je hier gelukkig van wordt? 

Man
Door seks te hebben voor het huwelijk riskeer je het hebben van een goed seksleven. En dit geldt vooral voor de mannen onder ons. Mannen volgen over het algemeen een patroon gebaseerd op hun eerste ervaringen met seks. Wanneer dit casual seks of het bekijken van pornografie is, wordt het patroon 'ingesteld' op lust en niet op liefde. Het gaat hierbij niet om die éne leuke vrouw, maar om snelle bevrediging. Wanneer de man wel een vaste relatie wilt of getrouwd is probeert hij dat lustgevoel te recreëren en dat bevordert niet bepaald het seksleven en/of de relatie.

Wanneer hij echter wacht met het hebben van seks tot hij is getrouwd wordt zijn patroon 'ingesteld' op liefde. Zijn eerste ervaringen met seks zijn namelijk met haar. Het draait om seks met de vrouw waarvan hij houdt en waar hij bij wilt blijven. Hierdoor gaat ook het scheidingspercentage omlaag omdat het niet alleen maar om seks gaat.


Vrouw
Wanneer vrouwen casual seks hebben begint seks steeds minder voor hen te betekenen. Er wordt namelijk geen (emotionele) verbinding meer gemaakt. Hierdoor hechten vrouwen vaak minder waarde aan seks.

Wacht zij echter tot haar huwelijksnacht, dan maakt zij die bijzondere verbinding met haar man en wordt het gekoppeld aan liefde.

Voor meer informatie, uitleg en voorbeelden hierover kun je dit filmpje bekijken, het is wel in het Engels en erg Amerikaans, maar echt heel goed qua info!

Veel mensen saboteren dus niet alleen hun relatie maar ook hun seksleven doordat zij niet van dit principe afweten. God kent ons beter dan wie dan ook, hij wil ons hiervoor beschermen. Het is niet alsof seks slecht is of een zonde, het gaat om timing.

Lichamelijke bevrediging is vervangbaar 

Seksuele omgang buiten het huwelijk maken het individu een ding dat gebruikt wordt, een ding dat geëxploiteerd wordt en maken hem of haar vervangbaar, exploiteerbaar en verbruikbaar.  Spencer W. Kimball, Faith precedes the miracle

Tegenwoordig wordt seks steeds vaker gezien als ergens een lekker hapje eten om vervolgens maar te zien of je nog eens bij het restaurant wilt terugkomen. Het gaat niet meer om liefde, maar om tijdelijke bevrediging van lust. Persoonlijk denk ik dat dit niet gelukkig maakt.

Als wij leren dat lichamelijke bevrediging slechts voortvloeit uit de liefde en niet de voortdrijvende kracht van de liefde zelf is, hebben wij een buitengewoon belangrijke ontdekking gedaan. Indien alleen lichamelijke bevrediging u interesseert, hoeft u niet selectief te zijn. Bijna iedereen bezit deze macht. Op zichzelf zonder de liefde wordt deze relatie niets. Boyd K. Packer, Eternal LoveEchte liefde

Zijn er uitzonderingen? Natuurlijk. Er zullen vast mensen zijn waarbij de focus in het begin van de relatie lag op seks en waarbij het nu is uitgegroeid tot een goede liefdesrelatie. Ik geloof echter niet dat dit één de makkelijkste weg is en twee, de beste.

Zoals in de bovenstaande quote wordt gezegd is seks vervangbaar. Wanneer je in een vroeg stadium van je relatie de focus legt op seks zullen andere goede eigenschappen zoals respect, vriendschap, empathie en bovenal trouw moeilijk zijn om te ontwikkelen. Zou jij bijvoorbeeld je beste vriendin toevertrouwen aan een man die iedere week/maand het bed deelt met iemand anders?

Daarbij vind ik dat seks niet het belangrijkste moet zijn in een relatie of huwelijk.
Ja, het is heel belangrijk en iets moois, maar het moet niet zo zijn dat wanneer seks hebben geen mogelijkheid is, de hele relatie uiteenvalt. Ik wil bijvoorbeeld dat mijn man bij mij blijft wanneer ik geen zin heb in seks of wanneer ik verlamd zou raken. Ik wil dat hij bij mij blijft voor wie ik ben, voor mijn lichaam, maar ook voor mijn geest.


Ik geloof dat echte liefde werkelijk bestaat en dat het hebben van een goede relatie je gelukkig maakt. Een orgasme kan je misschien een heerlijk gevoel geven, voor die 3 tot 10 seconden, maar zal nooit het langdurige geluk kunnen geven wat er wordt gevoeld wanneer seks daadwerkelijk de uiting van liefde is.

Natuurlijk ben ik benieuwd naar jullie ideeën en meningen over dit onderwerp. Brand los bij de reacties!You may also like

4 opmerkingen :

 1. Ik denk dat er een verschil zit tussen one night stand, seks in een vaste relatie en seks na het huwelijk. Ik denk dat er meerdere manieren zijn om je aan elkaar te binden dan een huwelijk. Als je serieus om elkaar geeft en een toekomst samen ziet kan seks heel mooi zijn. Ik geloof zelf niet maar heb een hele tijd gewacht met mijn partner voordat ik seks had om uit te sluiten dat hij alleen daarom bij me was. Hij is nog steeds mijn partner na 8 jaar en enige bedpartner die ik tot nu toe gehad heb. Ik zie vaker dat er bij LDS leden een korte tijd tussen verkering en trouwen zit, heeft dat te maken met dat je wel seksuele gevoelens hebt maar moet wachten? Dus om dan maar sneller te trouwen zodat je minder risico hebt om toe te geven aan je gevoelens? Aangezien trouwen tot in de eeuwigheid is wil je wel zeker van je man zijn, hoe goed leer je dan iemand kennen in de korte tijd tussen verkering en verloving? Ik leerde mijn vriend echt pas kennen toen we gingen samen wonen. Ik ben heel benieuwd naar je mening 😊

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je reactie Yasmijn :) Er zit zeker een verschil in, dat ben ik met je eens. Het is alleen lastiger als er geen duidelijke grens is denk ik. Een vaste relatie maakt men vaak sneller uit dan dat men huwelijk beëindigd. Wanneer je dus seks hebt in een vaste relatie is de kans groter dat het nog alsnog uit kan gaan en zoeken mensen verder. Natuurlijk is niks een garantie. Er zijn veel mensen die één partner hebben, daarmee seks hebben en niet trouwen en daarbij gaat het wel goed. Het is gewoon ter bescherming :).

  Ik denk dat er best wel mensen zijn die LDS zijn en sneller trouwen vanwege seks. Ik kan er echter geen echt oordeel over geven aangezien ik niet iemands redenen weet om te trouwen. Zelf was ik bijna een jaar verloofd, maar wist ik al heel snel dat ik met Kelvin wilde trouwen (lees, binnen een maand ofzo). Kende ik hem toen goed? Nee, absoluut niet. In onze verlovingstijd heb ik hem zo veel beter leren kennen en ook in de 2 weken (STRESS!) voor de bruiloft. Toch wist ik dat het goed was. Ik heb met veel mannen gedate en het voelde nooit volledig goed. Toen ik Kelvin ontmoette wist ik dat hij degene was waarmee ik moest trouwen, niet alleen door mijn gevoel, maar ook door bevestiging van God.

  Hopelijk heb ik je vragen zo beantwoord :) Als je er meer hebt hoor ik dat natuurlijk graag :D!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Trista, je hebt zeker alles beantwoord. 😊 Het is ook super om te lezen dat alles zo goed gaat en jullie honeymoon zo leuk was!

  Was het eigenlijk ooit een optie geweest om te trouwen met iemand van buiten de kerk? Iemand zonder geloof, een christen van andere stroming of iemand die zich zou willen bekeren?

  Ander vraagje:
  Ik had een wat oudere blog gezien over een moeilijke periode in je leven en vroeg me af of je toen een missie vd kerk hebt overwogen om je nog meer in God's woord onder te dompelen, van locatie te wijzigen en dagelijks omringd te zijn met meiden van je leeftijd en kerk? Dat zou een moment van bezinning kunnen zijn. Heb je ooit een missie overwogen?

  Groetjes!!

  Yasmijn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb wel gedate met mannen die niet lid waren van mijn kerk, maar ik miste dan toch wat. Als zo iets een groot deel uit maakt van je leven wil je het graag delen met anderen en zeker met je partner. Ik wist ook dat de kans groot zou zijn dat ik het nooit zou kunnen delen met mijn partner als hij dus niet lid was van mijn kerk.

  Ik heb zeker een zending (missie) overwogen. Ik ben een week op minizending geweest en dat vond ik heel fijn en bijzonder, maar ik kreeg toen ook heel sterk het gevoel dat ik niet moest gaan. Dat ik me moest voorbereiden op trouwen en een gezin stichten en dat ik er ook moest zijn voor mijn familie. En twee jaar later ben ik getrouwd :) Naar mijn idee was dat de juiste keuze :) <3

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.