Melk is niet goed voor elk

/
2 Comments


Why? Seriously WHY? Waarom had ik het gedaan? Omdat het zo lekker is’, Je hebt het al zo lang niet meer gehad en Misschien gebeurt er wel niks! Ik weet het, slechte argumenten. En toch kon ik de verleiding niet weerstaan. Daar ging ie dan, hup de oven in. De woorden 'Ik zou het niet doen' van het engeltje op mijn schouder (mijn vader) wuifde ik weg en haalde de warme lekkernij uit de oven.

Ik ontwikkelde een lichte angststoornis...

Toch had ik nadien spijt. De pizza smaakte helemaal niet zo lekker, ik leek nadien wel 3 maanden zwanger en ik kreeg een onbehagelijk gevoel in mijn buik... In mei 2015 kreeg ik last van mijn darmen. Eerst wist ik niet wat het was en ging naar de dokter om bloed te laten prikken. Daar kwam niks uit, alles leek in orde, maar ik voelde me niet goed en was vaak ziek. Ik begon mijn eetpatroon drastisch te veranderen. Geen zuivel, gluten en toegevoegde suikers meer. Ik ontwikkelde een lichte angststoornis en daarmee misschien ook wel een eetstoornis, maar dat is een verhaal voor een andere keer.


Binnen 1 minuut moest wat er in mijn maagje was gekomen er ook gelijk weer uit

Na een tijdje begon ik weer wat zuivel toe te voegen aan mijn dieet. Op een dag at ik een kommetje yoghurt, een broodje met h
üttenkäse en s avonds nam ik 1 theelepeltje crème fraiche op mijn sla wrap. Dat was de druppel. Ik rende naar de wc want binnen 1 minuut moest wat er in mijn maagje was gekomen er ook gelijk weer uit (ja, lekker TMI). Vanaf toen wist ik het zeker. Melkproducten zijn niet goed voor mijn lichaam.

Nu heb ik al 2 jaar een melkallergie en ben ik erachter gekomen dat melk helemaal niet goed is voor elk.
10 Redenen om geen melkproducten te eten

1. Darmproblemen - Lactose is moeilijk te verwerken en zorgt daarom vaak voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en soms zelfs diarree.

2. Zuivel belemmert daarmee de opname van goede gezonde voedingsstoffen.

3. In melk zit caseïne en staat in verband met bepaalden soorten kanker.

4. Dit geldt ook voor koemelkintolerantie, hartziekten, diabetes en de ziekte van Crohn.

5. Stemmingswisselingen. Hier heb ik normaal al last van, maar toen ik het onderstaande stukje las gaf dit me nog een extra reden om melkproducten te laten staan.

Stemmingswisselingen, depressie en prikkelbaarheid: dit zijn allen symptomen van een verslechterde geestelijke gemoedstoestand die worden gestimuleerd door het eten/drinken van zuivelproducten, als je wetenschappers als Ganmaa Davaasambuu, medewerkster aan de Harvard School of Public Health mag geloven. Dit komt omdat de melk van zwangere koeien vol vrouwelijke hormonen als oestrogeen, progesteron en melatonine zit, waardoor na inname jouw eigen hormoonniveaus stijgen, wat je behoorlijk van slag kan brengen.Bron


6. In zuivel zit verzadigd vet, het ongezonde soort vet. Nadat ik achter mijn allergie kwam ben ik zeker 4 kg afgevallen.

7. Het maakt je huid niet blij. De groeihormonen die in melk zitten zorgen ervoor acne. Niet iedereen heeft dit, maar ik zeker wel! Zie exhibit A hieronder. Deze fotos zijn genomen voordat ik achter mijn allergie kwam. Zuivel zorgt bij mij dus voor een onzuivere huid. Ik kan niet zeggen dat al mijn acne nu weg is, maar wel dat mijn huid zeker is opgeknapt!

8. Calcium van melk wordt minder snel opgenomen door ons lichaam dan calcium uit planten.

9. Kaas triggert de opiaat-receptoren in de hersenen, die zijn verantwoordelijk voor verslavingen. Geen wonder dat iedereens lievelingseten pizza is, haha.

10. Tegenwoordig zijn er heel wat alternatieven, bijvoorbeeld rijstmelk, amandelmelk en kokosmelk.

Wij mensen zijn de enige volwassen zoogdieren die melk drinken van een ander dier, dat is best gek, vind je niet? Melk is voor kalfjes, niet voor de mens. En dat mensen melk nodig hebben vanwege calcium is naar mijn idee onzin. Er is genoeg ander voedsel op deze prachtige aardbodem rijk aan calcium waaronder:

 • Groene groeten en dan vooral bladgroenten
 • Zeegroenten *Wie gaat er mee sushi bestellen?*
 • Cacao In pure chocolade zit geen zuivel!
 • Zaden, noten en bonen
 • Broccoli
 • Zalm
Weet wat je eet
Melk zit tegenwoordig in heel veel producten verwerkt. Let maar eens op de dik gedrukte woorden MELK, ROOM, WEI-POEDER op etiketten van voedsel. Het zit in blikken soep, allerlei soorten chips en zachte witte broodjes. Je zult er versteld van staan wat men tegenwoordig 'verstopt' in je eten. Wil ik met dit artikel zeggen dat jij moet stoppen met het eten van melkproducten? Nee. Iedereen moet zijn of haar eigen keuzes maken. Raad ik het aan om minder tot geen melkproducten te eten? Jazeker. Maar wat ik daadwerkelijk hoop te bereiken is dat mensen bewust(er) nadenken over wat ze eten. Ik denk dat we de helft van de tijd eten in onze mond stoppen omdat het lekker is, maar wat doet het eigenlijk met ons lichaam?

Ik ben in ieder geval een stuk bewuster gaan eten sinds mijn melkallergie. Waar let jij zoal op bij het eten?
You may also like

2 opmerkingen :

 1. Hoi Trista, zagen ze in je bloed geen allergie voor melk of is dat daar niet te zien? Drink en eet je wel geitenmelk of geitenkaas of dat ook niet? Sommige dingen van Alpro vind ik nog gaan, zolang er maar een smaakje aan zit zoals kersen yoghurt. Gewoon sojamelk vind ik niet lekker. Ik probeer nu minder koemelk te gebruiken om te proberen of mijn acne weggaat. Is dat bij jou minder geworden?

  Groetjes,

  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn huisarts zei dat ze het in mijn bloed konden zien inderdaad. Ik drink en eet ook geen geitenmelk. Heb wel eens pannenkoekjes met geitenmelk gehad en dat ging best goed geloof ik. Niet genoeg mee geëxperimenteerd om zeker te weten of ik er tegen kan. Sojaproducten ben ik eigenlijk ook niet zo een fan van. Ik vind rijstmelk wel lekker. Maar mijn huid is echt stukken beter geworden! Ik kan er over een tijdje wel een keer een video over maken. :)

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.